Permetezés

A legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer. Lényege az, hogy különböző hatóanyagú növényvédőszerek segítségével pusztítjuk el a kártevőket. A növényvédőszereket vízben oldva vagy elkeverve, egyenletes elosztásban permetezzük a növények föld feletti részeire, hogy gombaölő (fungicid) és rovarölő (insecticid), a gyomok elleni védekezés esetében pedig gyomirtó (herbicid) hatásukat kifejthessék.
A permetcseppek nagysága és a permetlé mennyisége szerinti csoportosításban a permetezéseket ködszerűnek, áztatónak és sugárszerűnek nevezzük.

A permetezést úgy végezzük, hogy a permetlé a növény minden részét egyenletesen borítsa. Legtöbbször nemcsak a levelek színét, hanem a fonákját is be kell vonni permetlével. A növények felületén akkor alakul ki megfelelő permetkép, ha a szórófejet a megvédendő növénytől mindig a gépre előírt távolságra tartjuk.

Tavasszal és nyáron, a lisztharmat kivételével, a gombabetegségek (varasodás, monilia), valamint az ideg- ős gyomormérgekkel irtható kártevők ellen ködszerűen permetezünk. A gyomormérgekből készült permetlevet valamivel nagyobb cseppekben permetezzük a növény felületére, mert így nagyobb adagokban kerül a kártevő gyomrába.

A permetezést az áztató permetezés esetében is ködszerűen kell végezni úgy, hogy a nagyobb mennyiségű permetlevet hoszszabb idő alatt, de ködszerűen juttatjuk a növény felületére, mert így a permetlé tökéletesebben áztat.
A bőrmérgekkel irtható szívókártevők és a lisztharmat ellen áztatásszerűen permetezünk. A sugárszerű permetezést a szövedékben élő hernyók ellen alkalmazzuk. A permetlésugár a szövedéket áttöri és érintkezésbe kerül a kártevőkkel. A sugárszerű permetezést óvatosan kell végezni, mert a lecsorgó permetlé pazarlást jelent, ha pedig a fa gyökereihez jut, károkat okozhat.

A tavaszias idő beköszöntével megindult a növények nedvkeringése, fakadnak a rügyek, virágot bontanak a korán ébredő gyümölcsfák, a mandula, a kajszi és az őszibarackfák, sárgán ragyognak a sombokrok. Ez az utolsó lehetőség, hogy elvégezünk egy nagyon fontos kerti munkát, a télvégi lemosó permetezést.

Mikor van szükség a lemosó permetezésre?

A kertek növényállományát sokféle gombás, baktériumos, vírusos eredetű betegség és sok-sok rovar, valamint egyéb állati kártevő fenyegeti. Ellenük a leghatásosabb védekezés a lemosó permetezés, amely nem veszélyezteti a környezetet, de megvédi a növényeket a kárt okozók többségétől. Egy enyhébb tél után nagyobb kártételre kell felkészülnünk, mert az enyhe telet a betegségek spórái és a kártevők tojásai károsodás nélkül élik át, feltehető tehát, hogy a megszokottnál nagyobb számban fognak jelentkezni, vagyis nagyobb mértékű kártételre kell felkészülnünk.

Hogyan permetezzünk?

Minthogy tavasszal nem csak a gyümölcsfákat, de a többi fát és bokrot is meg kell védenünk, olyan permetezőszert ajánlatos választani, amely a kárt okozók többsége ellen hatásos és a legtöbb növénynek védelmet nyújt egyetlen permetezéssel. A permetezés lemosásszerű legyen, alaposan áztassa meg a védendő növényeket, a ködszerű permetezés nyáron sikeres lehet, de ilyenkor eredménytelen.

A számos variáció közül a bordói lé + kén hatóanyagú szer 1%-os oldatát ajánlom. Ez igen széles spektrumban hatásos a gombás megbetegedések ellen.

Forró napsütésben, 27 C° fölötti nyári hőségben ne permetezzünk, mert az átlátszó permetcseppek, gyújtólencseként működve, összegyűjtik a napsugarakat és súlyos perzseléseket okoznak.

Fagyos időben permetezni tilos. A tél végi, kora tavaszi permetezéseket csak akkor kezdjük meg, amikor a hőmérséklet a reggeli órákban sem száll 0 C° alá.

Permetezésre legalkalmasabb a szélcsendes, száraz, mérsékelten meleg, esetleg borongós idő, amikor a permetlé egyenletesen és jól tapad. Gyenge szélben a szél irányában permetezzünk.